HTML

Quart Team

A Quart Team blogja

Friss topikok

Linkblog

2009. szeptember 12. Szombat

2009.09.14. 08:44 visnyovszkiadam

A túra utolsó előtti napja az itiner szerint igen mozgalmasnak ígérkezett. Ajándékátadás egy helyi gyermekotthonban, vízumszerzés és egy kőkemény 350 kilométer hosszú offroad szakasz a tűzszüneti zónán keresztül, jókora kerülővel Kapan városáig.

A gyermek otthonba együtt érkeztek a csapatok. Az ajándék kupac szépen gyűlt az otthon bejárata előtt, mi is belehelyeztük a Zoli szervezésében a XVII. kerületi baptista közösségtől kapott ruhákat, takarókat, a többiek is hasonló ajándékokat, ill. labdákat különböző kinti és benti játékokat. Az otthon vezetői és a néhány gyerek, aki szombaton az épületben tartózkodott szeretettel fogadott bennünket és az otthon megmutatása után teával, kávéval kínáltak.

Amíg a szervezők a csoportos vízumkérelmet intézték, addig egy kis csoportban meglátogattuk a Stepanakerti piacot. Érdekes gyümölcsöket, savanyúságokat láttunk, ill. megkóstoltunk egy helyben sütött, korianderrel, petrezselyemmel, hagymával töltött tésztafélét. Nagyon finom volt. Tiszteletünket leginkább a savanyítva elrakott marhagyomor vívta ki, impozáns látványt nyújtottak a különböző béldarabokkal töltött kis üvegcsék.

A vízumok fél kettőre készültek el, így kis vacilálás után - választhattuk volna a rövidebb, aszfaltozott utat is - mégiscsak nekivágtunk a hosszabbik útnak az Azerbajdzsán és Karabah közötti tűzszüneti zónán keresztül.

Az első állomás Agdham teljesen kihalt városa volt. A korábban több ezer lelket számláló város épületei romokban, a házak között gránátalma és fügefák, törmelék, bokrok. A kísértetváros közepén pedig egy díszes mecset, amelynek tornyaiba felkapaszkodva megszemléltető a város különös, elszomorító panorámája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az út délre, egészen az iráni határig hasonló tájban, romok, autóbuszok, teherautók roncsai, elhagyatott szőlök, gyümöllcsösok között vezetett. Különös volt, egészen furcsa, szomorú út. Élő embereket nem lehetett látni, egy két átutazó és katona volt csak az úton. Egy csoport kiskatona egy elhagyott gyümölcsösben szedett gránátalmákkal dobálózott.

Siettünk, hogy az egyik legiszgalmasabb útszakaszt még világosban elérjük. Az út egy hegyoldalba vájt egy nyomsávos földút, balra elhagyatott vasúti sín, folyó. A folyó túloldalán pedig már Irán, és egy gyönyörűen aszfaltozott autót, rajta százszámra robogó kaminokkal.

A meghri-t és kapant összektötő földút már biztonságban, de azért egy több mint 2000 méteres hágón keresztül kacskaringózó szerpentinnel vitt minket napi szálláshelyünkre, hogy szusszanhassunk egyet a hosszú nap után.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://quartteam.blog.hu/api/trackback/id/tr581380480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása